Een huwelijk is een viering van liefde, en dat doe je het liefst met iedereen die jullie dierbaar is. Soms zijn er dierbaren die deze bijzondere dag niet (meer) met jullie kunnen delen. Dat kan zijn omdat ze zijn overleden, maar ziekte of kan bijvoorbeeld ook een reden van afwezigheid zijn. Veel bruidsparen hebben de wens om tijdens hun ceremonie kort en luchtig stil te staan bij deze belangrijke personen. Hoe doe je dat op een manier die past bij jullie, zonder dat het de sfeer te zwaar maakt? Hier zijn een paar tips en overwegingen om jullie te helpen bij het maken van deze keuze.
Laat de olifant uit de kamer verdwijnen
Een mooie tip is om het moment aan het begin van de ceremonie te doen. Dit zorgt ervoor dat iedereen daarna de ruimte voelt om volop te genieten van de rest van de ceremonie. Het maakt de sfeer zachter en creëert een gevoel van ‘toestemming’ om verder te gaan, en vooral te genieten, zonder dat het beladen blijft.
Informeer andere betrokkenen vooraf
Het kan verstandig zijn om familieleden en naaste vrienden van tevoren te laten weten dat er een moment aankomt waarbij de naam van een van jullie dierbaren wordt genoemd. Zo voelen ze zich niet overvallen en kunnen ze zich hier emotioneel op voorbereiden. Dit kan helpen om de ceremonie soepel te laten verlopen en onverwachte reacties te vermijden.
Verschillende manieren om stil te staan
Er zijn talloze manieren om stil te staan bij een overleden dierbare tijdens jullie ceremonie. Hier zijn enkele ideeën:
Kaarsen branden: een eenvoudige, maar krachtige manier om iemand te herdenken en mooi om er een handeling aan te koppelen
Een foto neerzetten: een foto van de overleden persoon kan een subtiel, visueel eerbetoon zijn, maar sommigen vinden het juist confronterend
Een gedicht voorlezen: dit kan een speciaal gedicht zijn dat herinnert aan de dierbare of dat door hen geliefd was. Je kunt dit laten voordragen door jullie trouwambtenaar en je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen de naam van de persoon niet te noemen. Iedereen kan er zo hun eigen gedachten bij hebben
Een voorwerp plaatsen: denk bijvoorbeeld aan een schilderij dat door de overledene is gemaakt of een ander voorwerp dat hen symboliseert.
Hoe lang terug wil je gaan?
Het is goed om samen na te denken wie je wil betrekken in dit moment. Meestal wordt een dierbare die recent is overleden genoemd, zoals een broer, zus of ouder, maar dat kan ook als dit al 18 jaar geleden is. Een overgrootouder die twintig jaar geleden is overleden, wordt vaak minder snel genoemd. Dit kan afhankelijk zijn van de impact die de persoon nog steeds heeft op het leven van jullie als bruidspaar.
Het blijft maatwerk
Het belangrijkste om te onthouden is dat er geen vast stramien is. Het moment moet voelen als een natuurlijk onderdeel van jullie dag. Bespreek samen met jullie trouwambtenaar wat voor jullie goed voelt en hoe jullie dit willen aanpakken. Of het nu gaat om een kort, respectvol moment of een speciaal onderdeel in de ceremonie, het draait allemaal om jullie wensen en die van jullie dierbaren.
Geniet daarna volop
Door stil te staan bij wie er wordt gemist, creëer je een ruimte waarin emoties even mogen bestaan. Het haalt de zwaarte van het moment af en geeft de ceremonie een compleet en betekenisvol begin. Daarna kan de ceremonie zich vullen met liefde, humor en het vieren van jullie toekomst samen.
Dus, neem de tijd om na te denken over hoe jullie dierbaren kunnen worden betrokken, zodat het een persoonlijk en liefdevol moment wordt dat precies past bij jullie unieke dag.
Comments